Antonia och termin 5

Idag: första dagen på höstterminen nollnio.

 

Förmiddagen var tokhypad. Alla hade en ”hälsa på alla-mission” och  stämningen var urglad på ett lätt speedat sätt. Inte undra på det dock, när folks sinnen är uppskruvade av den oerhört upphetsande klinikintroduktionen och florerande ”nya influensan”-rykten .

Det blev inte heller direkt tystare när nya namnskyltar med namn och ”Läkarkandidat” i fin blå text mot vit bakgrund delades ut. Det är ju nu det börjar!

 

Hypad stämning till trots kunde man ändå se några huvuden nicka till under den stimulerande föreläsningen om astma och allergi som fick mjukstarta introveckorna. Denna gång var det dock inte mina ögonlock som frenetiskt klippte för att åter finna fokus i ett halvsovande läge. ( Inte heller gled jag in i salen 10 minuter försenad för att inta min plats längst bak i salen, där de coola barnen sitter.) Kors i taket och cred till mig är berättigat!

 

Vilken tur att universitetsprästen också talade om för oss att det är OK att tycka att det är jobbigt. Det är OK att känna att den första kliniska terminen är en övermäktig, med tanke på de nya och stundtals psykiskt påfrestande situationer man kan komma att ställas inför.

Det är OK att sjukskriva sig berättade även studenthälsan.

 

Fint tänkte jag! Men jag kunde ändå inte låta bli att i mitt stilla sinne tillägga; ”Men hallå, du står inför en klass av elitister, MVG-barn ända ut i fingerspetsarna, ambitiösa så det förslår och begåvade på de flesta fronter. Folk som lever efter mantran som ”jag kan själv”, ”vill man ha något gjort får man göra det själv” och ”några kvällskurser kan ju inte skada”. Folk som inte gärna erkänner sig besegrade. Ofta det kommer att hända…”

 

Å andra sidan vet man dock aldrig. Dagen KAN komma då man råkar glömma rustningen hemma och elitisten inom en famlar i mörker. Det är möjligt. Rent teoretiskt.

 

Efter lunch på sjukhusrestaurang (olika tekniker i salladsbergsbyggande kunde skådas och utvärderas) väntade första fallstarten. I love PBL! Pause. Not so much kanske.

 

Dagen avslutades med några (6!) timmar av fikande och shoppande på stan. Och blir man inte glad i själen så säg, när ens kursböcker kostar 1000 kronor styck (och man bör köpa minst tre olika). Pheeew, tur att man har råd!

 

I övrigt gött liv. Hej termin 5!

 

(... hej matlåda?)


Idag tog jag tåget till hösten.

I dubbel bemärkelse, för det känns faktiskt lite kallare och mer höstigt efter en lite drygt (och dryg..) två timmar lång resa norrut.

Gräset är inte riktigt lika grönt, vinden biter något mer.  Och såg jag inte nyss ett löv falla från det träd som så effektivt skyddar mitt rum från insyn?

 

Kanske är det bara det platta fallet från att vara omgärdad av familj och åter få husera på en lite större yta än mina 20 kvm som jag tycks uppleva när ensamheten nu kommer över mig. Mitt korridorrum känns liite mindre än förr, och återkomsten till Uppsala känns liite mer vemodig än väntat!

 

Som tur är vet jag att känslan går över! Det är den obligatoriska post-besök/hemmavistelse depressionen som än en gång sänkt sig över mig liksom så många andra studenter i dessa tider. En depression som än en gång kommer att lätta om någon dag när man får alldeles för mycket att tänka på för att orka sura över att man tvingas ställa sig vid spisen o tillreda matlådor för egen maskin.

Det hör liksom till att sörja hemmaservicens och familjelivets ”bortgång”, och det gör lika ont varje gång de rycks ifrån en. Och varje gång vänjer man sig lika snabbt vid att åter ta hand om sig själv för en period, så pass mycket att det kanske dröjer ett tag till nästa visit..

 

Att man tillslut finner sig tillrätta igen hindrar förstås inte timlånga uppdaterings- alt. jag-känner-mig-lite-ensam-just-nu-samtal med nära och kära. Men när man bor i korridor blir det förstås inte många av den senare typen heller.  (Korridor vs. lägenhet: 1-0)

 

På tal om korridor bor jag ju nu i en, för mig, helt ny! Och om den var tom i juli månad när jag också huserade här så borde den vara allt annat än det just nu, dagen innan massvandringen till universitetets alla större salar för upprop äger rum.

Kanske dags att koppla på charmen och göra entré på riktigt?

Eller gå ut i solen och njuta av min sista sommarlovsdag år 2009?

Svårt val…


Lyxproblem

Oj oj, vilken dag! Vaknade tidigt i morse till fågelsång och strålande solsken med vetskapen om att ledigheten efter sommarjobbet äntligen infunnit sig. Wunderbar!

Mor kom hem från jobbet vid tolv o vi tog för ovanlighetens skull en tur till "mecka". Mecka är det vi i min familj lite skämtsamt kallar stadens största köpcentrumkomplex som de flesta helger, så även denna, fylls till brädden av köpglada bönder och annat löst folk. Detta resulterar i en omöjlighet att cirkulera med bil på området under annat än ständiga svordomar och förbannande av människor som räknar månader i lönehelg-lönehelg... (Nej, jag kan inte påstå att jag haft en särskilt hård barndom... Tack mamma och pappa!)
Som ni förstår brukar vi alltså hålla oss borta från detta kaos helger som denna i största möjliga mån, men idag, dagen innan jag far upp till min andra stad, var det tyvärr en nödvändighet att beträda konsumtionsdjungeln.

Väl där scoutade vi MBT-skor (ja, ni vet de där fula tjocksulade, men ack så effektiva, historierna), då jag uppenbarligen nu är den enda i min familj som inte äger åtminstone ett par sådana. När jag skall använda dem? Ja, inte när jag vill vara extra snygg anar jag... Men några terminer klinisk utbildning väntar trots allt, och då jag var på operation med jobbet i veckan lyckades jag faktiskt pejla in minst en person (anställda såklart) med de fotriktiga donen, så nog kan det funka till läkarrock! ("Oj",  tänker ni kanske nu, "är hon heeelt 2005?". Nej nej, naturligtvis jag är väl medveten om gällande hygienregler och att långärmad läkarrock numera inte går för sig inom vården. Men de ser säkert oförskämt bra ut till läkarpyjamas också!)

Vidare skulle punkten "ny laptop" på att-göra-listan avhandlas. Efter besök i samtliga elektronikbutiker ligger nu valet mellan de nätta HP Pavilion och nya MacBook Pro.
Så egentligen väljer jag nu, liksom så många andra före mig, mellan trygga PC och fräscha Mac. Och det är ett svårt val vill jag tillstå! Även här kommer skolan in i bilden; när det blir dags för långa tågresor och kvällar i exil någonstans i Sverige kanske det är trevligt med en mindre elektronisk följeslagare.
Alla mina Mac-användande vänner, varför är Mac "sååå mycket bättre"?!

Tja, sedan avhandlades andra värdsliga ting, så som det rabalder som uppstått på ön som föjld av distributionen av en viss trespråkig folder (man upphör aldrig att förvånas över människor och deras "litenhet"). Och såklart den ständiga debatten om vilken färg på iPod som är snyggast. Men dagens big issue i min egen lilla värld är alltså vilken dator jag skall välja.
Lyxproblem? Kanske. Men icke desto mindre problem, speciellt sådana jag tycker man kan kosta på sig en sensommardag som denna!

På tal om problem, sitter här och funderar på om jag,i ett imaginärt scenario, skulle låta min femåriga son klä ut sig till Pippi Långstrump på klassmaskeraden. Ha i åtanke att detta är i tiden då killarna är drakdräpande riddare,Teenage Mutant Ninja Turtles, Batman och Power Rangers, medan tjejerna står för den fnittrande überflickiga prinsessrosa ensembeln. Därtill kan tilläggas att jag i detta scenario är öppet gay.
Ja, tål att tänkas på!

Nu skall jag boosta mitt D-vitaminförråd samt checka av träning från schemat denna vackra sensommardag.  Kanske borde packning adderas till "att-göra-listan"? Det känns som det är dags nu.
Over and out.

Sommaren du fick.

Dagen då jag blandat mitt sista alginat på Folktandvården är kommen! Nu sitter jag här, alldeles tokledig i två dagar till! Ja, jag erkänner, det hade gärna fått vara två veckor, eller varför inte månader när jag ändå drömmer, men för en gångs skull är gräset inte så mycket grönare på andra sidan (det är sällan det vänner, inte ens nu när väderomslaget inte längre går att ignorera..).

Jag är förvånansvärt mätt på sommaren 2009.

 

Kan inte låta bli att förvånas över hur otroligt fort denna sommar ändå tycks ha passerat. Sommaren 2009 visade sig bli en sommar full av mycket som kan sammanfattas som ”nytt”. Nya länder, bekantskaper , upplevelser, erfarenheter och insikter . Nya glädjeämnen och nya ärr. Och massor med film och East.fm!

 

Nytt boende blev det också, i dubbel bemärkelse! Förutom att jag i Augusti möttes av ett totalrenoverat och superfräscht hus på hemmafronten har det även flyttats big time i pluggstaden (tack underbara mor och bror!). Inte lika nyrenoverat där förvisso, men känns helrätt!

 

Parallellt med flytt och diverse andra äventyr i Uppsala fick jag och E i Juli även smaka på frukten av föregående termins hårda och stundtals något stressiga LEO-arbete (LEO = Local Exchange Officer). Men det gick fint tillslut och jag klappar både mig själv och E på axeln för en lyckad insats som organisatörer, hönsmammor och lokal klagomur för de vilsna läkarstudenterna på praktikutbyte i vår stad. Big up!

 

E är för övrigt en väldigt spännande person som idag enligt egen utsago hade många nära-Fyrisån-upplevelser (Been there, done that min långe vapendragare!) under en kajakpaddlingtur med sin trevlige och alldeles "ofjollige" vän.

Men detta äventyr klarade han sig dock torr och helskinnad ur, och kan därför ikväll skådas i sällskap med min andra E, henne kallar vi för enkelhetens skull AZ, på en av stadens bästa nationer. Fartigt värre! ("Skrevs detta sidospår på eget initiativ?" kan en vaken läsare fråga sig...)

 

Vidare fortsatte sommaren med hemstad, de traditionsenliga kompisdejterna och lite hederligt arbete den sista månaden av lovet. En månad som nu alltså är förbi! Men, när man tror att den något gråare vardagen väntar ( egentligen ett epitet som inte kan appliceras på Uppsala...) så förvånar sommaren 2009 ännu en gång, dock kanske för sista gången. På måndag väntar som bekant en ny termin och en ny höst. Och förhoppnigngsvis massor annat som kan adderas till kategorin ”nytt”!

 

Nu ska jag ut och fånga dagen, eller det som är kvar av den!

 

Over and out.

 

 

 

 


A baby is born, crying out for attention.

Blogg-hypen är ett minne blott.  Jag har inte längre en viss tidnings "Ung"-sida till min skrivlustas förfogande, inte heller har jag plats för en till knappt påbörjad dagbok i ”hemliga lådan”.  Jag längtar efter att få skriva av mig lite, inte nödvändigtvis för att jag vill att folk  skall kunna kartlägga mitt liv (läskigt) , eller att det  i slutänden gör någon som helst skillnad att jag rapporterar om dagens maträtt, nyaste inköpet eller att jag håller på att krevera bland kursböcker under tentaplugg (fast det vore onekligen coolt om jag som av en händelse utrotade fattigdomen av bara farten..).  

Mest för att jag vill göra det ändå.

 

Så here it goes.  Jag äntrar bloggscenen! 

 

Tanken är väl att jag, i stället för att  fly in i den småbanala dokusåpan Paradise Hotel när klockan är alldeles för mycket och jag uppdaterat min  news-feed på fb för tionde gången i rad (alternativt kollat alla nya TED talks som står att finna eller börja plöja säsonger av någon ny spännande TV-serie om jag är på det humöret) kommer att producera meningar av längden som skulle få min gamla svensklärare att nöta ut sina röda rättnigspennor. Meningar kompletta med alldeles för många bisatser och parenteser, mest för att det är kul att se hur långt man kan ta det . Ibland parenteser i parentesen.  Kanske kommer jag skoja til det med en bild eller två. Den som lever får se, läsvärt kommer det att bli i alla fall!

 

I samband med att jag bestämde mig för att börja blogga kom såklart funderingarna över  vad man skall döpa den till och huruvida man borde ha någon inriktning på sin blogg, nischa sig liksom. Tro det eller ej så var  ”Antonia”, ”Stjärna”, ”Ad Astra” och alla andra självbejakande fraser eller uppmaningar till självuppfyllelse och stordåd jag kunde komma på i namnväg , och som trots allt är lite min grej,  redan upptagna såhär några år in i blogg-eran.  Lotten föll således på ovanstående.

 

Ok, namn; check. Efter lika mycket tankearbete (?) över handlingen kom  jag inte fram till något annat än att det kommer att handla om det outtömliga ämnet som är jag.  Så, vänner,  en ny ”det här är jag, här är mitt liv”- blogg är född!

 

Med detta sagt öppnar jag således ändå en ny dagbok, om än något mer high tech än barndomens hästprydda historier, och konstaterar att  jag producerat mitt första inlägg.

 

Mycket nöje! =)


Antonia                           





Bring it on...


RSS 2.0